Enzym + jest wytwarzany z mieszanki kompleksów enzymatycznych wzmocnionych stabilizatorami. Kompleksy enzymatyczne obejmują beta-glukanazę i celulozę, a także zawierają mieszankę kompleksów cukrowych (polisacharydów). Stabilizatory zapewniają skuteczne działanie enzymów i są również składnikiem odżywczym dla rośliny, a Mangan (Mn) stymuluje mikroorganizmy i stabilizuje roztwór.
Enzym + pozwala na wykorzystanie podłoża uprawowego przez dłuższy czas i przez wiele cykli (mniejsza częstotliwość wymiany podłoża) Stabilizuje wartość EC w podłożu i zapobiega akumulacji soli oraz nadmiarowi soli odżywczych (ogranicza blokowanie składników odżywczych)
- Przy każdym podlewaniu: 25 ml na 100 litrów wody (1:4000)
- 1x na tydzień: 50 ml na 100 litrów wody (1:2000)
Dodawaj preparat Enzym+ do roztworu składników odżywczych w ostatniej kolejności, tuż przed podlewaniem.
- Gleba i podłoże kokosowe nie muszą być okresowo wymieniane
- Utrzymuje strefę korzeniową w czystości
- Zapobiega gromadzeniu się i nadmiarowi soli odżywczych
- Stabilizuje EC w medium
- Można wykorzystać swoje podłoże uprawowe przez wiele cykli!
- Należy przepłukać podłoże między cyklami uprawy, aby usunąć martwy materiał roślinny i sole odżywcze.
- Nie przechowuj mieszanki składników odżywczych i preparatu Enzym+ w zbiorniku dłużej niż 2 dni, aby nie dopuścić do rozkładu składników odżywczych. Najlepiej dodawać preparat Enzym+ do roztworu składników odżywczych na samym końcu, tuż przed zasilaniem.
- Enzymy zaczynają działać natychmiast, zwłaszcza w temperaturze powyżej 20°C.
- Stosuj Enzym+ raz w tygodniu na podłoże uprawne i glebę, aby utrzymać w czystości strefę korzeniową.